Zwangerschap

Proficiat, je bent zwanger! Maar wat nu? Een zwangerschap is een unieke levenservaring om van te genieten maar het is ook een periode waarin veel verandert, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Om er zeker van te zijn dat de zwangerschap optimaal verloopt, is het nodig de zwangerschap medisch op te volgen. En misschien gaan er allerlei vragen door je hoofd: ben ik wel echt zwanger, voor wanneer ben ik uitgerekend, welke zwangerschapskwaaltjes kan ik krijgen, welke medicatie mag ik nemen, is alles in orde met mijn kindje,… Of is de zwangerschap misschien ongewenst?
Je kan zowel voor opvolging als voor vragen betreffende je zwangerschap bij ons terecht.

Wanneer je denkt dat je zwanger bent, ga je best zo snel mogelijk naar een arts. Het is namelijk van groot belang dat je zo snel mogelijk met zwangerschapsvitaminen begint en dat je van begin af aan oplet voor infecties die gevaarlijk kunnen zijn tijdens zwangerschap.

Als huisarts werken wij nauw samen met je gynaecoloog zodat alle zorgverleners steeds op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Wat gebeurt er bij een eerste consult?
Wij maken een zwangerschapsdossier aan waarin persoonlijke (laatste menstruatie, ziektegeschiedenis) en familiale gegevens (erfelijke ziektes) komen te staan.
Er gebeurt een klinisch onderzoek: controle gewicht, bloeddruk, urine en bloedafname.
We geven een uitgebreide uitleg over het verloop van de zwangerschap, prenatale screening, tips i.v.m. voeding en verzorging enz.
We maken de nodige afspraken bij de gynaecoloog voor de echografieën.
Je ontvangt je zwangerschapsboekje, dat je best bij elk consult meebrengt.

Veel succes!


Terug naar overzicht van geneeskundige zorgen
Online afspraak bij dokter Henk Rabaeys
Online afspraak bij dokter Isabelle Wauters