Een gynaecologisch uitstrijkje, vaak simpelweg een 'uitstrijkje' genoemd, is een cruciale screeningstest die in de huisartsenpraktijk wordt uitgevoerd ter preventie van baarmoederhalskanker. Dit onderzoek is gericht op het vroegtijdig opsporen van afwijkende cellen op de baarmoederhals die, indien onbehandeld, tot kanker kunnen leiden. De meeste richtlijnen adviseren vrouwen om elke drie jaar een uitstrijkje te laten doen, beginnend op de leeftijd van 21 jaar.
In onze praktijk worden de uitstrijkjes steeds uitgevoerd door dr. Isabelle Wauters.
Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich langzaam, met precancereuze veranderingen die jaren voor de daadwerkelijke ontwikkeling van kanker optreden. Deze langzame progressie biedt een unieke kans om afwijkingen vroegtijdig te detecteren en te behandelen, waardoor baarmoederhalskanker in veel gevallen voorkomen kan worden. Het regelmatig laten uitvoeren van een uitstrijkje is daarom een essentiële stap in de gezondheidszorg voor vrouwen.
Tijdens een uitstrijkje neemt de huisarts een klein monster van cellen van de baarmoederhals met behulp van een speciaal borsteltje. Het afnemen van een uitstrijkje verloopt meestal als volgt:
Het monster wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd waar het wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van afwijkende of precancereuze cellen.
Het humaan papillomavirus (HPV) speelt een centrale rol in de ontwikkeling van bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker. Sommige screeningstests zoeken specifiek naar de aanwezigheid van hoogrisico HPV-typen voordat er veranderingen in de cellen optreden. Als je test positief is voor een hoogrisico HPV-type, zal je huisarts met je bespreken welke vervolgstappen nodig zijn, zoals vaker uitstrijkjes of verdere tests.
De frequentie van de screening kan variëren afhankelijk van je leeftijd, de resultaten van eerdere tests en specifieke gezondheidsrisico's. De algemene richtlijn adviseert een driejaarlijkse screening voor vrouwen tussen de 21 en 65 jaar. Na de leeftijd van 65 jaar wordt er niet meer gescreend indien de laatste twee resultaten negatief waren. Het is belangrijk om met je huisarts te bespreken wat voor jou de juiste frequentie is, gebaseerd op je persoonlijke en familiale medische geschiedenis.
Regelmatige screening is essentieel, zelfs voor vrouwen die zijn gevaccineerd tegen HPV, omdat vaccins niet alle kankerverwekkende HPV-typen dekken. Daarnaast is het belangrijk om attent te blijven op de aanbevelingen van je huisarts over de frequentie van screening, gebaseerd op je persoonlijke en familiale medische geschiedenis.
Als de resultaten van het uitstrijkje normaal zijn, zal je huisarts je aanbevelen wanneer de volgende screening moet plaatsvinden. Bij afwijkende resultaten kunnen verdere tests nodig zijn, waaronder een colposcopie of een biopsie, die bij de gynaecoloog plaatsvinden om de aard van de afwijkingen te bepalen en een passende behandeling in te zetten.