Voor sommige bloedonderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit houdt in dat u de avond voor de bloedafname na 22:00 uur niets meer mag eten of drinken, met uitzondering van een slokje water in de ochtend. Mocht u twijfelen of u nuchter moet zijn voor uw onderzoek, dan raden wij u aan dit na te vragen bij uw arts.
Het is absoluut noodzakelijk dat u nuchter bent als uw voorschrift analyses zoals calcium, fosfor, glycemie, schildklier TSH, insuline, C-peptide, een OGTT-test (orale glucosetolerantietest), triglyceriden, totale cholesterol, LDL, HDL, apoproteïne A of B, vetzuren, homocysteïne of gastrine omvat.
Voor andere onderzoeken, zoals Na, K, Cl, ijzer, transferrinesaturatie, foliumzuur RBC, sedimentatiesnelheid, leukocyten en de formule, albumine, eiwitten, elektroforese, ureum, creatinine, urinezuur, CA 125, CA19.9, CA 15.3, PSA, alkalisch fosfatase en transaminasen, is het bij voorkeur aan te raden om ook nuchter te zijn.
Een bloedafname is een snelle en eenvoudige procedure. Onze verpleegkundige of arts zal een elastische band om uw bovenarm aanbrengen om de bloedvaten beter zichtbaar te maken. Vervolgens wordt er een dunne naald in een ader, meestal in de arm, ingebracht om het bloed af te nemen. Het kan even een klein prikje geven, maar de meeste mensen ervaren weinig ongemak. De bloedafname zelf duurt slechts enkele minuten.
Voor kinderen kan een bloedafname soms wat spannender zijn. Om deze ervaring voor hen zo aangenaam mogelijk te maken, raden wij aan om ongeveer een half uur voor de bloedafname Emla-zalf op de prikplaats aan te brengen. Deze verdovende zalf helpt het gevoel van de prik te verminderen, waardoor de ervaring minder stressvol is voor het kind.