De controle van de bloeddruk en de opsporing van hoge bloeddruk (hypertensie) vormen een fundamenteel onderdeel van de preventieve zorg in de huisartsenpraktijk. Hypertensie kan, indien onbehandeld, leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, beroertes, nierfalen en gezichtsproblemen. Een tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal om complicaties te voorkomen en de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.
Regelmatige bloeddrukcontroles bieden de mogelijkheid om veranderingen in de bloeddruk vroegtijdig te detecteren, zelfs voordat symptomen zich voordoen. Dit is vooral belangrijk omdat hypertensie vaak "de stille moordenaar" wordt genoemd; veel mensen met hoge bloeddruk ervaren geen duidelijke symptomen tot er significante schade aan het lichaam is aangericht.
De bloeddrukmeting is een eenvoudige en snelle procedure die kan worden uitgevoerd tijdens een regulier consult bij de huisarts of door een verpleegkundige. De meting wordt gedaan met een bloeddrukmeter, bestaande uit een manchet die rond de bovenarm wordt geplaatst en opgepompt. Wanneer de lucht langzaam uit de manchet wordt gelaten, meet het apparaat de druk in de systolische (boven) en diastolische (onder) druk bloedvaten:
Hoewel bloeddrukwaarden enigszins kunnen variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden, wordt over het algemeen een systolische druk van 140 mmHg of hoger en/of een diastolische druk van 90 mmHg of hoger beschouwd als hypertensie.
Er zijn verschillende bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk, waaronder:
De behandeling van hoge bloeddruk omvat vaak leefstijlveranderingen, zoals dieet aanpassingen, regelmatige lichaamsbeweging, gewichtsverlies, stoppen met roken en het beperken van alcoholconsumptie. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de bloeddruk effectief te beheersen. De huisarts beslist welke medicatie voor jou het meest geschikt is.
Patiënten met hoge bloeddruk moeten regelmatig worden gecontroleerd om de effectiviteit van de behandeling te beoordelen en aanpassingen te maken indien nodig. Deze follow-up afspraken bieden ook een gelegenheid om eventuele bijwerkingen van medicatie te bespreken en verdere aanbevelingen voor leefstijlveranderingen te doen.
Naast de bloeddrukmetingen in de praktijk kan het nuttig zijn om je bloeddruk thuis te meten. Dit geeft een beter beeld van je bloeddruk over een langere periode en in je dagelijkse omgeving. Bij thuisbloeddrukmeting wordt aanbevolen om 7 dagen lang, 2 keer per dag, je bloeddruk te meten.
Hier zijn de stappen voor een nauwkeurige thuisbloeddrukmeting:
In onze praktijk worden bloeddrukmeters gratis uitgeleend aan onze patiënten. Ze kunnen gereserveerd worden via de website na inloggen, zie uitleendienst. Ook zijn ze beschikbaar door vragen aan het secretariaat. Dit maakt het eenvoudig om je bloeddruk thuis te monitoren zonder dat je zelf een apparaat hoeft aan te schaffen.